DRUHY ROTAČNÍCH STROJKŮ A JEJICH HLAVNÍ VÝHODY A NEVÝHODY

DRUHY ROTAČNÍCH STROJKŮ A JEJICH HLAVNÍ VÝHODY A NEVÝHODY

Jaký rotační strojek bude vhodný pro mě? Krátké povídání o rotačních strojcích.

Dnes se podíváme na jeden z nejčastějších problémů: Chci si koupit rotační strojek, ale nevím, který bude vhodný pro mě. V tomto článku si lehce probereme nějaké základní rozdíly mezi rotačními strojky, trochu probereme zdvih a řekneme si hlavní výhody a nevýhody jednotlivých strojků.

1) Strojky typu PEN (tetovací strojky tvaru tužky)

Ukázka strojku: ZDE

Na trhu dnes máme několik desítek možná i stovek značek, které vyrábí tyto strojky. Tento strojek je díky svému těžišti, které bude parádně tlačit na hrot jehly, vhodný k linkování. Se strojkem se i výborně stínuje, díky jemnosti, kterou vytváří pružina v tetovacím gripu jež dovoluje odpružení vůči kůži. Drtivá většina PEN strojků se dělá se zdvihem 3,5 mm, tento zdvih je, jak já říkám, nejpoužívanější a hlavně univerzální (zdvih ideální jak pro linkování, tak i dostatečně průbojný pro barvení).

Výhody Strojku typu PEN:

1) Relativně lehká údržba, tento strojek snese i trochu tvrdší zacházení

2) Univerzální zdvih 3,5 mm – kdo se nevyzná ani nemusí

3) Výborný pro linky a jemný u stínování, velmi dobrá ovladatelnost.

4) U moderních lze již nastavit tvrdost pružiny, u strojků FK IRONS lze také změnit zdvih.

5) Nekonečno modelů, dostupnost všech dílů

6) Pokud je strojek v pořádku, tetuje vždy stejně, nemůžete ho nijak rozladit

Nevýhody Strojku typu PEN:

1) Pořizovací cena je vyšší

2) Pro profesionální užití je nutné mít opravdu silný motor – tím, že rotace osy motoru nejde přímo do jehly, ale jde do táhla, které je na pružině, a pak až udeří do cartridge, je potřeba silného motoru. Často také mluvíme o poklesu rychlosti strojku z nominální hodnoty – o čem je řeč? Při napětí 6 V je nominální rychlost motoru 8000/ot.min. ovšem při zatížení cartridgí s pevnou membránou jsou už otáčky pouze 5000/ot.min.

3) U většiny nelze měnit zdvih strojku

4) Nelze měnit tvrdost – neplatí u značek STIGMA A jiné.

5) Váha v rozmezí 120-160 g

6) Použití pouze s tetovacíma cartridgemi

 

2) Strojky Typu Direct Drive (tetovací strojky s uložením motoru do horizontální polohy – na ose motoru je pouze excentr (axiální ložisko)

Ukázka strojku: ZDE

Strojky typu Direct Drive jsou známé svou jednoduchostí a dá se říct, že v tom je i jejich síla. Pouze motor strojku a na něm axiální ložisko, takže žádné další překážky. To vše Vám zajistí velmi rychlý a průrazný chod. Strojky typu Direct Drive se často používají jako výborné linery a barviče (plniče), osobně nedoporučuji používat jako shader - samozřejmě lze stínovat, ale chce to dost sehrát ruku se strojkem, tak abyste netraumatizovali kůži.

Výhody strojku Direct Drive:

1) Velmi nízká hmotnost

2) Lze měnit zdvih dle libosti

3) Perfektní pro linkování a vetší barvení

4) Lze použití jak s klasickou jehlou, tak si strojek překopat na cartridge

5) Lze zakoupit poměrně kvalitní strojek za dobré peníze

Nevýhody strojku Direct-drive

1) Není vhodný pro stínování

2) Je nutné být alespoň trochu zručný – umět si strojek přeskládat na cartridge, vyměnit si táhla, vyměnit si axiální ložisko.

3) Pokud chcete používat tetovací cartridge – je nutné si koupit direct se silným motorem, jinak Vám shoří v ruce :))))

4) Je nutné si dokoupit tetovací grip - většinou není součástí strojku

3) Strojky Typu GUN (tetovací strojky připomínající pistoli :)

Ukázka strojku: ZDE

Jedním z nejznámějších výrobců těchto strojků je značka Cheyenne, a to konkrétně Thunder a Spirit. Většinou mají tyto strojky velmi tichý a rychlý chod. V případě, že je strojek dobře složen, tak nepřenáší žádné vibrace, tyto strojky mají většinou také nižší hmotnost než strojky typu PEN, a tak se s nimi lépe manipuluje.

Výhody strojku typu GUN:

1) Nižší hmotnost

2) Nízké vibrace

3) Perfektní ovladatelnost – velmi dobře se strojkem kmitá

4) Oproti strojku typu PEN nižší pořizovací hodnota

Nevýhody strojku typu GUN:

1) Většinou pevně daný zdvih – může být problém. Například u strojku SPIRIT je zdvih 2,5 mm, zkuste si s tímto strojkem dělat linky nebo barvit pořádné plochy. Všechno jde, ale tohle je prostě nic moc. 

2) Nutná údržba a zručnost – nutné dotahování osy motoru, výměna táhla – pokud táhlo nedáte do roviny může to dělat velkou neplechu. Pokud to výrobce neumožní (osa je zakrytá) - je nutný častější servis.

3) Často je nutné si dokoupit i grip ke strojku – další peníze navíc.

4) Velmi lehce zničitelný

Závěr: Je mnoho taterů té nejvyšší kvality, kteří žádány zdvih, tvrdost a jiné vůbec neřeší a prostě tetují a vyhrávají jednu soutěž za druhou, takže ne vždy je zdvih tak extrémně důležitý, třeba právě pro Vás, je ale fajn být trochu v obraze a něco vědět o svém strojku. Věřím, že tento článek Vám pomůže při výběru Vašeho strojku.

Pokud si nebudete jistí při nákupu strojku, neváhejte se na Nás obrátit a volejte SKORO kdykoliv na číslo: 773064204 ????. Tak, jak je o Nás velmi dlouho známo rádi s Vámi prokonzultujeme strojek vhodný právě pro Vás.  

Tagy